Featured

Karaciğerim Sayı 07 - İçindekiler

PDF formatında oku

karacigerim 07 kapak k

Başkanın kaleminden - Yazar: Yılmaz Çakaloğlu - Sayfa 2-4

HTML  -  PDF

Dünden Bugüne, 2019 ve 2020 Yıllarında Neler Oldu? - Yazar: Mine Güven - Sayfa 5-17

HTML  - PDF

28 Temmuz Dünya Hepatit Günü - Sayfa 18-22

HTML  -  PDF

WHD Activities in Turkey in 2020 - Sayfa 23-26

HTML - PDF

Hepatit B Pozitif Gıda İşyeri Çalışanı - Yazar: Emre ERTAN - Sayfa 27-29

HTML  -  PDF

İşe Girişte HBV Sorunu -  Yazar: Emre ERTAN - Sayfa 30-32

HTML  -  PDF

ELPA Başkanı ile Söyleşi - Yazar: Hilal Ünalmış Duda - Sayfa 33-34

HTML  -  PDF

Barcelona Karaciğer Kliniği - Yazar: Hilal Ünalmış Duda - Sayfa 35-37

HTML - PDF

Yenidoğana HBV Aşısı Reddi ve Hukuk -  Yazar: Emre ERTAN - Sayfa 38-41

HTML - PDF

Sivil Toplum Kuruluşları ile İşbirliği ve Bağımlılıkla Mücadele - Yazar: Necmi Sınanmış - Sayfa 42

HTML - PDF

Dijital ve Teknolojik Bağımlılık - Yazar: Necmi Sınanmış - Sayfa 43-45

HTML - PDF

Elektronik Sigara Masum Değil - Yazar: Sultan Işık - Sayfa 46-48

HTML - PDF

Alkolün gözlerimize etkileri - Yazar: Tuğrul Altan - Sayfa 49-51

HTML - PDF

 Alkol ve Kardiyovasküler Hastalıklar - Yazar: Mehmet Vefik Yazıcıoğlu - Sayfa 52-54

HTML - PDF

Prof. Dr. Ali Özden Anısına 2020 - Yazar: Yılmaz Çakaloğlu - Sayfa 55-65

HTML - PDF

COVID19 ve Karaciğer Hastalıkları - Sayfa 66-83

HTML - PDF

Alkole Bağlı Medikososyal Sorunlar ve Karaciğer Hastalıkları - Yazar: Yılmaz Çakaloğlu - Sayfa 84-93

HTML - PDF

Oral Antiviral İlaçlarla Hepatit B Tedavisi-Vaka Sunumu - Yazar: Yılmaz Çakaloğlu - Sayfa 94-103

 HTML - PDF

HCV Pozitif Donör ve Karaciğer Nakli - Yazar: Dr. Nilay Danış - Dr. Ahmet Gürakar - Sayfa 105-107

HTML - PDF

AASLD Hepatoselüler Karsinoma Kılavuzu 2018 - Sayfa 108-128

HTML - PDF

Hastalarla Yazışmalar - Yazar: Yılmaz Çakaloğlu - Sayfa 129-137

HTML - PDF

Prof. Dr. Muzaffer Gürakar Karaciğer Hastalıkları Araştırmaları Bursu - Sayfa 138

HTML  -  PDF

Kahve Deyip Geçmeyin…- Yazar: Karabet Yayla - Sayfa 139-141

HTML  -  PDF

İçimizden - Yazar: Mine Güven - Sayfa 142-143

HTML  -  PDF

PDF formatında oku

07 Kapak

07 kapak

NovoNordisk

İçimizden

PDF formatında oku

07 21 01   07 21 02

02 Eylül 2019 Hazım ERSU Vefat :

Vakıf Kurucu üyesi A.Kemal Ersu'nun babası, üyemiz Prof.Dr.Ahmet Gürakar'ın kayınpederi kurucu üyelerimizden Hazım ERSU 02.09.2019 tarihinde vefat etmiştir. Cenazesi Edirnekapı Şehitlik Mezarlığına defnedilmiştir. Merhuma Allah'tan rahmet ailesine tüm yakınlarına başsağlığı dileriz.

07 21 03  07 21 04 

28 Mayıs 2020 Raif Cumhur DİNÇKÖK vefatı:

Değerli kurucu üyemiz Cumhur DİNÇKÖK 28 Mayıs 2020 tarihinde vefat etmiştir. Allah rahmet eylesin. Ailesinin, yakınlarının ve hepimizin başı sağ olsun.

NEVZAT GÖKMEN 2. defa karaciğer nakli oldu :

07 21 05   

Vakfımızın kıdemlisi ve denetim kurulu üyemiz Nevzat Gökmen, karaciğer yetmezliği nedeniyle 21 Nisan 2004 tarihinde eşinden canlı vericili karaciğer organ nakli olmuştu. Bundan 15 yıl sonra vücüdunun karaciğeri reddetmesi (kronik rejeksiyon) nedeniyle,11 Mart 2019 tarihinde, oğlundan canlı vericili 2. karaciğer nakli Koç Üniversitesi hastanesinde Prof. Dr. Münci Kalayoğlu ve ekibi tarafından gerçekleştirildi. Başarılı bir ameliyat  (retransplantasyon) sonrası eski sağlığına kavuşan Nevzat Bey‘e geçmiş olsun dileklerimizle birlikte sağlıklı ve mutlu uzun yıllar dileriz.

 

  Üyemiz Nevzat Gökmen'den teşekkür mektubu...

07 21 06  07 21 07 

 

AbbviePDF formatında oku

Kahve Deyip Geçmeyin…

PDF formatında oku

KAHVE DEYİP GEÇMEYİN…

Dr. Karabet Yayla

07 20 01            ‘Bir kahvenin kırk yıl hatırı vardır’ derlerdi büyüklerimiz. Her mahallede kahveler vardı. Kahvelerin bir kültürü vardı. Avrupa’da her mahallede buna benzer birahaneler vardır, akşamüzeri açılır, mahalleli insanlar burada toplanırlar, yerler, içerler, oyun oynarlar. Bizim kahve kültürümüzün bir benzeridir.

            Malatya ‘da çocukluğumuzda altı kol üçlü oynardık. O zamanlar televizyon yoktu. Aile büyükleri oşkin oynardı, her liseli öğrenci tavla bilirdi. Üniversite yıllarında Cerrahpaşa Tıp Fakültesinin karşısındaki kahve çok meşhurdu. Boş zamanlarda maça kızı, king, briç oynardık. Okulun kantininde satranç vardı.

            Üniversiteyi bitirdikten sonra Avrupa’ya gittim. Kısa zaman sonra şehrin meydanlarında kurulan satranç maçlarına katıldım. Satranç oynamayı Beyazıt Marmara kıraathanesinde üstatlardan öğrenmiştim. Bir öğle saati meydanda satranç oynadık.  Rakibim Aalmandı, ben Türk. İyi bir oyun çıkardık, maçın bitiminde bir Alman yetkili yaklaşıp nerede oturduğumu sorup, cebinden çıkardığı kağıda bir yazı yazıp bana verdi. Beni satranç kulübüne yönlendirmiş. Ertesi gün gittim, bir iki maç yaptıktan sonra şehrin satranç takımına transfer ettiler. Tüm maçlarımı kazandım. İki ay sonunda çok geniş bir Alman çevre edindim. Satranç bir lisan kadar önemli ve kendine has kültürü olan bir oyundur.

07 20 02  07 20 03 

 

            Bir gün Köln ‘de satranç meydanında maç izlerken, doğulu bir Türk vatandaşımızın ilgi ile satranç maçını izlediğini gördüm. Yanına gidip ‘bu dama değil ‘dedim. ‘Biliyorum’ diye cevapladı. Maça davet ettim, birlikte oynadık, rakibimi küçük gördüm ama maçı kaybettim. Tebrik ettikten sonra nerede öğrendiğini sordum. ‘Biz Ağrı’da her kahvede satranç oynarız’ dedi. Öyle bozulmuştum ki…İki üç ay sonra meydanda tekrar maç yaptık, ben kazandım da, kimseyi hafife almamak gerekir diye ders aldım.

            Beyazıt Soğanağa’da İçim kıraathanesi vardı. Öğrenciliğimizde Malatyalı arkadaşlarla orada buluşurduk. Askerlik için bir aylık eğitim sonucu Tabip Asteğmen olarak Burdur’a tayin oldum. Burdur Orduevine gittim, bahçede oturup bir çay söyledim, ileride üç sivil yaşlı adam ve çalışan erler vardı. Sivillerden biri ‘Asteğmen’im briç biliyor musun’ dedi. Ben de hem briç hem de satranç bildiğimi söyledim. ‘Öyleyse orada ne oturuyorsun yanımıza gel’ dediler ve kare tamamlanmış oldu. Oturuş o oturuş her gün mesaiden sonra briç oynayarak çok rahat bir askerlik yaptığımı söylemeliyim. Yarbay ve binbaşı rütbeli komutanların Başhekim ve Sağlık Şube Müdürlüğü yaptığım dönemde bana çok yardımları olmuştur. Briç oyunu bir kültürdür ve lisan kadar değerlidir.

07 20 04  07 20 05 

07 20 06            Burdur’da hiç tanıdığım yoktu, küçük bir şehir ve bana tamamen yabancıydı. Şehri gezdim, sağa sola bakındım ve nihayet meydanda, yükselen bir binanın en üst katında ‘Tıp ve Hukukçular Lokali’ yazan bir tabela gördüm. Lokale çıktım, günlerden pazardı. Koca lokal tıklım tıklım kalabalık, her tür oyun oynayan vardı lakin hiç tanıdık yoktu. İlerde iki kişi tavla oynuyordu, boş bir sandalyeye oturup izlemeye başladım. Onlarla konuşmaya çalıştım, şöyle oyna böyle oyna derken oyuncunun biri oyunu bozdu bana dönüp ‘sen gel, dışardan konuşmak nasıl gör’ dedi. Benim istediğim de buydu. Tavla oynamaya başladık. Zarı atıyorum Malatya‘dan çıktım. İkinci zarı atıyorum Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, her zar atışta İstanbul, Almanya, Çınar otel diyorum. Bir ara etrafımız insanlarla doldu, herkes bu maçı izliyordu, maç da güzel bir maçtı. Bu arada arkamdan bir ses hangi mahallede oturduğumu sordu. Malatya Salköprü mahallesi dedim. Kaç numaralı evde oturduğumu sorunca ayağa kalkıp arkamı döndüm, genç bir adamdı. ’38 numara ‘dedim. ‘Beni tanıdın mı’ diye sordu. Tanımamıştım. ‘Sizin bakkalınız kimdi?’ dedi. Salih amcaydı dedim. ‘Ben onun oğluyum’ dedi. Nasıl kucaklaştığımızı bilemezsiniz. Burdur artık cennet olmuştu. Tavla ayrı bir kültürdür.

Kahvehane kültürü bitti genç müşteri yok, kahve müşterileri hastalanıyor, gidenlerin yeri boş kalıyor, kahveler bir bir kapanıyor. Kahvecilik mesleği devrini tamamladı. Artık kahvenin bir yıl bile hatırı yok. Kahve çeşidi artınca büyük mekanlar ama oyunsuz sanal dünyalara selam olsun.

Bu yıl bu yazıyı yazdıktan sonra Covid 19 virüsü çıktı, tüm kültürler değişime uğradı ama kahvehane kültürü bitti. Kahvehanesiz günlere selam olsun.

Biz gene de kahvenin ve kahvehanenin (kıraathane) kıymetini bilelim ve yazımızı “Gönül ne kahve ister ne kahvehane gönül sohbet ister kahve bahane” özlü sözü ile veda edelim.

  5 ARALIK DÜNYA TÜRK KAHVESİ GÜNÜ – Washington’da İlan Edildi…

 

07 20 07  Washington Belediye Başkanı Muriel Bowser, Türk kahvesinin bilinir-liğini artırmak ve kahve seven top-lumları birbirine yakınlaştırmak amacıyla kurulan “Turkish Coffee Lady Vakfının” girişimiyle 5 Aralık'ı 'Dünya Türk Kahvesi Günü' ilan etti.

Bowser, Vakıf tarafından yarın düzen lenecek Türkiye ve ABD'den katılım-ları kapsayan “Dünya Türk Kahvesi Günü" sanal etkinliğine resmi bir beyanname ile kutlama mesajı gön-derdi.  Mesajda Bowser, Türk kahvesinin 500 yıllık bir kültüre sahip olduğuna dikkati çekerek söz konusu vakfın faaliyetlerinin toplumlar arasındaki dostluğu kültürel diplomasi ile pekiştirmeyi amaçladığını aktardı. Bowser, “Washington’da yaşayan 706 bin kişi adına, Turkish Coffee Lady Vakfına bu zengin geleneği paylaştığı ve kültürlerarası köprüler kurduğu için teşekkür ediyorum” ifadelerini kullanarak 5 Aralık'ı "Dünya Türk Kahvesi Günü" ilan ettiğini duyurdu.

 
 07 20 08

PDF formatında oku

Prof. Dr. Muzaffer Gürakar Karaciğer Hastalıkları Araştırmaları Bursu

PDF formatında oku

tkcv logo

Prof. Dr. Muzaffer GÜRAKAR Karaciğer Araştırmaları Teşvik  Bursu  2020-2021 Yılı Duyurusu

Bu burs ülkemizde yapılacak Karaciğer Hastalıkları ile ilgili araştırmaları ve genç bilim insanlarını desteklemek üzere Gürakar Ailesi ve Türk Karaciğer Vakfı tarafından oluşturulmuştur.

Teşvik Burs verilen alanlar:

1)Karaciğer hastalıkları konusundan bilimsel araştırma projelerinin maddi yönden desteklenmesi (Toplam miktar on bin,  10.000 TL)

2)Uluslararası hakemli dergilerde 2019-2020 yıllları içinde yayınlanan tam metin orijinal araştırma makalesi sahiplerinin ödüllendirilmesi (Toplam miktar beş bin,  5000 TL)

 

Burs komitesi üyeleri

Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu

Prof. Dr. Ahmet Gürakar

Prof. Dr. Abdullah Sonsuz

Prof. Dr. Fehmi Tabak

Prof.Dr. Murat Akyıldız

Prof. Dr. Yusuf Yılmaz

 

Başvuru adresi

Türk Karaciğer Vakfı (TKCV)

Halaskargazi Caddesi Feza Apt. No: 181/2 Şişli, İstanbul 34 371

Tel: 0212 231 95 40, Fax: 0212 232 53 70, GSM: 0533 133 8623

www.tkcv.org

E-posta: Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.,

“2020-2021 yılları teşvik bursu için son başvuru tarihi 15 Eylül 2021’dir”.

ÖNEMLİ DUYURU: Prof. Dr. Muzaffer Gürakar Karaciğer Araştırmaları Bursu’na katkıda bulunmak isteyen sayın üyelerimiz ve hayırseverler
TC Ziraat Bankası Şişli Şubesi
33372651-5011 nolu hesaba
(IBAN NO: TR82 000100048433 3726 5150 02)
bağışta bulunabilirler. Saygılarımla.

Prof.Dr.Yılmaz Çakaloğlu, TKCV Başkanı

PDF formatında oku

Free Joomla templates by Ltheme